Verksamhetsåret 2019

 


Publicering 2019 03 23 tid: 10:11:36

Fullsatt lokal på Borgen i Osby

Karl Hedin som föresläsare och gäst på mötet i Osby Borgen i torsdags kväll, med 250 åhörare på plats.

Riksordförande Leif Joelsson fanns på plats för Folkaktionen och för att lyssna på Hedin.

Under två timmar föreläste Hedin om äganderätten i skogen, och vargfrågan.

Foto: Susanne Gäre


Publicerad 2019-05-20 tid 11:32:40

Vi träffas på Holje marknad  Mässor/marknader»

Folkaktionen ny rovdjurspolitik kommer på Holje marknad i Olofström med start fredag 31 maj - 2 juni.

Du träffar bl.a. riksordföranden Leif Joelsson

Vi kommer att finnas på plats K10, där finns, kepsar, dekaler och mycket annat att köpa. Vi kör en drive på t-shirt, tygväskar, dekaler. Kom och fynda!

Marknads fredag

Marknads lördag

Marknads söndag


 

Publicerad 2019-04-30 tid: 11:00:13

 

Årsmötet riks

 

Riksstämman för Folkaktionen genomfördes i Utterbyn, Torsby under lördagen. Föreningen anordnade på förmiddagen ett så kallat, drop in för medlemmar, där man kom för att diskutera framtiden i rovdjursfrågorna och hur vi går vidare. Många idéer och förslag kom upp och man kommer nu att gå vidare i styrelsen, där en arbetsgrupp kommer att titta på förslagen och för att sen sammanställa inför nästkommande årsmöte 2020.

 

Motioner och skrivelser behandlades och bland de motioner fanns förslag på en höjning av medlemsavgiften, vilken inte hade höjts på över tolv år. Stämman beslutade att höja avgiften från 150 kr till 200 kr vuxen, och familjemedlem 100 kr samt ungdom 100 kr. Nya namn i styrelsen med förslag från valberedningen, läs här»

 

Stämman avslutades med avtackningar, och riksordförande Leif Joelsson tackade för förtroendet ett år till.

 

 


Verksamhetsåret 2018


Årets mässor är nu slut för i år!

Tullgarn - Sälen Game Fair - Lindesnäs - Västgård game fair - Bosjökloster - Torsby 

Torsby Marknad Värmland 2018-09-08 tid:10:19:57

Årets sista mässa och marknad med Folkaktionen och våra medarbetare, slutade med ett regnigt Torsby. Men trots detta, så kom det besökarna in i mässtältet. Nya medlemmar värvades till Värmlandsområdet och ett specialkitt, bestående av väska, keps, dekaler, pennor och bok delades ut till de nya medlemmarna.                                                               

De som jobbade var Tobias, Benny och Rune och som också hade ordnat ett lotteri.

Dragning på kniven gjordes vid dagens slut och vinnaren blev Anneli från Oskarhamn.

Vi säger GRATTIS!  Vinnaren är underrättad

 

Publicering 2018-08-27 tid: 05:35:47

Två mässor i Skåne konkurrerade om besökarna

Bosjökloster och Ellinge mässorna var de två aktuella mässorna under helgen i södra Sverige. Tyvärr till någons nackdel. Bosjökloster med fåtal besökare var nog den förlorade mässan. Folkaktionen riks fanns på plats och enligt rapporter från de som arbetade under helgen blev den mässan en flopp för arrangörerna. Folkaktionen lyckades trots fåtal besökare värva 13 nya medlemmar, men på söndagseftermiddagen plockades utrustningen ner för hemfärd- De som jobbade var Leif, Rune, Sammy och Ann-Sofie

 

Publicering 2018-06-30 tid: 18:04:31 

Från mässan på Lindesnäs vann lottnummer 44, en samekniv

Mässan gick mycket bra med 34 nya medlemmar inskrivna i organsiationen, den här mässan är relativt liten så arbetet med nyvärvning gick över förväntan. Dalarna har köpt nytt mässtält och satsar på lokalavdelningen. Nytt material, som hundvästar, nydesignade t-shirts och tygväskor. Medarbetare på Lindesnäs var Rune, Ann-Sofie och Stefan.

Grattis till vinnaren från Folkaktionen!

Publicering 2018-07-31 tid: 19:33:18

Västgård Game fair /Jämtland-Härjedalens lokalavdelning

Under helgen som gick var Folkaktionen Jämtland/Härjedalen på plats på mässan Västgård Game fair. Riksordförande med medarbetare fanns på plats och som värvade upp till 60 nya medlemmar på plats. Fredag och lördag hyfsad väderlek, men söndagen regn, blåst och nästan inga besökare, beroende på vädret förstås, annars en lyckad mässa och mycket diskussioner om rovdjuren.

Foto: Janet Stefanowich-Joelsson

Ann Bünsow  - Leif Joelsson -  Ann-Sofie Helmersson på plats Västgård Game Fair 

 

ÄLDRE NYHETER

SÄLEN GAME FAIR Lindvallen 

Under helgen 2-3 juni fanns Dalarnas lokalavdelning med Ann Sofie och Rune Werf, på plats med hjälp av riks medarbetare, Leif Joelsson, Benny Löfstrand och sommarjobbaren Marie Louise. 

En jämn ström med besökare, mycket prat och diskussioner, nyvärvade medlemmar där vi delade ut kepsar och nya tygväskor. 

Lotteriet på den hemgjorda samekniven vanns på nr 72 och ägare blev Jonas Persson Sälen, Grattis! Dragning skedde med utomstående lottdragare samt kontrollant

 

 

Publicering 2018-05-25

Nu är FNR på plats i monter J 11  på Tullgarnsmässan. Bilder från Tobias Albinsson i dag.

Övriga medarbetare är Leif Joelsson, Roger Engstrand, Knuts Gunnar  Jonsson,

Susanne Lundberg som kommer från Molstagård.

Ni som har vägarna förbi Tullgarn, gör ett besök och stötta de vargdrabbade på Molstagård! 

 

Publicering 2018-05-09 tid: 11:27:09 länk till website»  UPPDATERAD 2018-05-25

Varg - Är det värt det?

Tullgarn 25-27 maj - NU är Folkaktionen på plats !

Foto: Tobias Albinsson

 

Publicering 2018-04-23 Läs vidare här»

Folkaktionen på konferens och workshop i Östersund

Rapport från Eva Sahlin, Folkaktionen 

 

Publicering 2018-03-05 tid: 11:39:44 Läs vidare här»

Folkaktionen till Sigtuna 

Rovdjursmöte och workshop

Rapport från Tobias Albinsson riks

 

PRESSMEDDELANDE           DATUM 2018-06-13

Organisation                                    FOLKAKTIONEN NY ROVDJURSPOLITIK

Länk filformat»                                 tid: 16:29:34

Uttalande från riksorganisationen Folkaktionen ny rovdjurspolitik

I Sverige idag finns inte de vildmarker som vargen levde i, i svunnen tid. Alltid i konflikt med människan. FNR:s mål är ”att där människor bor och har utvecklat sina näringar ska inte vargen åter släppas fram ”.

Strävan från polis och åklagare måste vara lika intensiv för att gripa och lagföra den eller de som olovligt åter inplanterat vargen i Sverige som jakten efter misstänkt tjuvskytte.

När den inplanterade vargen nu måste förvaltas för att reducera inavel, hybrider m.m. då vänder myndigheten sig till en grupp av de som drabbats negativt av inplanteringen, i det här fallet jägarna, för att få hjälp. Jägarna borde tacka nej till deltagande i förvaltningen av statens vargar av solidaritet med övriga som drabbas av vargens återinplantering som inte får reducera sina vargrevir till 0 vargar.

Staten kan ju själv jaga från helikopter.

FNR anser att vargjakten ska skötas av de myndigheter som inte följt lag och ordning, trots att beslut från riksdagen om nyinplantering i Sverige saknades, ändå tillåtit olovlig inplantering av den en gång utrotade vargen på landsbygden.

Om jakträttsinnehavaren genom en reviretablering har förlorat jakten på sina marker och i värsta fall även jakthundar, kan man ha en viss förståelse för att de lokala och drabbade jägarna bevekas att ställa upp på förvaltningsjakt för att få en möjlighet att ta bort vargen och återerövra sina jaktmarker från vargreviret som ska tömmas på varg.

Om myndigheten, som har ansvaret för reviret, behöver hjälp och jägarna ställer upp så ska jägarna också skyddas av polis mot en trakasserande allmänhet, före, under och efter förvaltningsjakten.

 

Presskontakt

Sven Olov Åsberg ledamot              Leif Joelsson riksordf

Kontakt: 0705-915 886                     Kontakt: 0702-752 477

 

Publicering 2018-04-23 tid: 19:51:38

Folkaktionen var med i Östersund 

Fokus på det svenska kulturlandskapet. 

Det nordsvenska kulturlandskapets framtid
- natur- och kulturvärden som grund och drivkraft för regional utveckling har ägt rum
Östersund nu den 19/20 april och våra representanter har varit Eva Sahlin och i panelen föreläsare finns Kristian Olofsson från fäbodbrukarnas riksförbund.

Konferensen handlade om fäbodbruk, öppna landskap, kulturarv, samernas historia och arbete framåt, och mycket mera. Många föreläsare som fick var sina 15 min att presentera sitt intresseområde. På plats fanns också en från kulturdepartementet och en från näringsdepartementet. 

Vi fick höra vikten om att behålla landskapen öppna och betets betydelse för att bevara miljön och hotade arter i skog och mark, vandringsvägar för renarna, samt fäbodarnas kreaturs vandringar där de får vandra fritt. Kristian Olofsson tog upp om rovdjurens skador om utebliven ersättning, trots löfte sedan 15 år tillbaka, hur djuren på bete har större vaksamhet. Hur ska de bli med fäbodarna då antalet minskar drastiskt från ca 200 till ca 150 st nu, beroende på lönsamhet, krångligt regelverk och rovdjuren. Hur kan man väcka intresset för detta kulturarv? 

Vi fick insyn i hur det fungerar i Schweiz (ej med i EU) och i Österrike, deras fäbobruk som är privata, statliga och kollektiva. 176 getter från 15 olika gårdar mjölkas 2 ggr dygn, inga problem att få arbetskraft, kanske mycket beroende på lönen, ca 30 000 i månaden, staten är måna om bönderna, men de va inget latmansgöra ena veckan gjorde en ost å andra va de att passa getter så rullade de runt 100 dagar om året på fäbodbete. Getterna gick där inte kor och ungdjur kunde gå. Schweiz ungefär lika stort som Sverige men ett otroligt levande land, har ca 6000 fäbodar och Österrike har ca 10000 st. Dom har avsättning på deras produkter via turism. Hemsida zalp.ch

Vi fick av Eldrimner information om utbildningar och informationsmaterial och Bodil är en eldsjäl i verksamhetens utveckling och framtid, duktig på att berätta om vad som varit. Hemsida eldrimner.com. Tor Norrman berättade om sin passion för getter och företaget Skärvången som gör ost i alla sorter. Thorsten Laxvik berätta om sitt Bullerbyprojekt. Länsstyrelsen i Jämtland berättade om sina uppdrag i att bl.a. behålla kulturlandskap m.m. Jörgen Andersson om sitt fjällbete och några till. Konferensen hade en duktig ordförande i Hjalmar Croneborg en i nätverket som ordnat med konferensen. Delar av dagarna jobbades det i små grupper, med hur ska man göra för att nå målet? Attityder, samverkan, ekonomi, tillgänglighet, vidareutveckling, regelverk, kunskap mm. visas senare i kompendium. 

Rapport från

Enligt Eva Sahlin, ett bra och givande konferens, men saknade mer av rovdjursfrågorna.

 

Publicering 2018-03-19 tid: 09:51:53

Folkaktionen till Östersund med konferens & workshop

Fokus på det svenska kulturlandskapet. 

Det nordsvenska kulturlandskapets framtid
- natur- och kulturvärden som grund och drivkraft för regional utveckling äger rum med
konferens i Östersund 19–20 april 2018.

Våra representanter är Eva Sahlin och i panelen föreläsare finns Kristian Olofsson, fäbodbrukarnas riksförbund


Ibland uppfattas norra Sverige som en vildmark, trots att människor har levt och verkat där i några tusen år. Kulturlandskapet i norra Sverige skiljer sig en del från det i Syd- och Mellansverige, men det förvaltas och styrs utifrån samma tankesätt. De miljöer, natur- och kulturvärden som finns i landskapet och som anses vara värda att gynna finns där för att människan har brukat landskapet. Vill vi att värdena ska finnas kvar och utvecklas, då är det brukarna som ska uppmuntras och ges möjlighet att fortsätta sin verksamhet.


Vi behöver gå från att betrakta landskapets värden som något som behöver vård, till att använda dem som viktiga tillgångar för en levande och blomstrande landsbygd – i hela Sverige.
Konferensens resultat är tänkt att bilda ett inspel till regeringskansliets beredning av landsbygdsutredningen, livsmedelsstrategin och landsbygdsprogrammet under det kommande året. Det blir därmed också ett led i arbetet med våra miljömål. Var med och ta fram lösningar för en positiv utveckling framöver.

Konferensen kommer att bli mer av en workshop och ett gemensamt arbetsmöte, där underlag, inlägg och resultat från gruppdiskussioner vartefter bygger upp ett samlat resultat, skapat av alla deltagares samlade kunskaper och idéer. Vi hoppas på ett berikande, konstruktivt och skapande möte där statsmakter, myndigheter, regionala organisationer och olika föreningar och brukare kan hjälpas åt att söka goda lösningar. Förhoppningen är att det kan formas till ett underlag som är direkt användbart i fortsatta beredningar av hur de kommande förutsättningarna kommer att se ut.

Arrangörer
Föreningen Sveriges Fäbodbrukare, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Sveriges Hembygdsförbund, Heimbygda, Centrum för biologisk mångfald & nätverket Svenska kulturlandskap.

 

Publicering 2018-06-26 tid: 20:17:24 -Rapport från Roger Engstrand

Rovdjursutredning och SWOT analys 

Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik (FNR) lämnar härmed följande kompletteringar till den SWOT-analys som gjordes 2018/06/11

SWOT analys länk»   Rovdjursutredningen tabell»

SWOT 1 Bilder

SWOT 2 Bilder

 

Publicering 2018-12-06 tid: 23:50:08 Opionion SVT live

Sändningen från Torsby

Länkar varg

"Vill ha färre vargar i Värmland"

"Kräver kraftig minskning av vargstammen"

 

 

PRESSMEDDELANDE

DATUM 2018-06-13

Organisation:  FOLKAKTIONEN NY ROVDJURSPOLITIK

Länk filformat»                                 tid: 16:29:34