Folkaktion ny rovdjurspolitik Sverige

 

Verksamhetsåret 2018

 


Årets mässor är nu slut för i år!

Tullgarn - Sälen Game Fair - Lindesnäs - Västgård game fair - Bosjökloster - Torsby 

Torsby Marknad Värmland 2018-09-08 tid:10:19:57

Årets sista mässa och marknad med Folkaktionen och våra medarbetare, slutade med ett regnigt Torsby. Men trots detta, så kom det besökarna in i mässtältet. Nya medlemmar värvades till Värmlandsområdet och ett specialkitt, bestående av väska, keps, dekaler, pennor och bok delades ut till de nya medlemmarna.                                                               

De som jobbade var Tobias, Benny och Rune och som också hade ordnat ett lotteri.

Dragning på kniven gjordes vid dagens slut och vinnaren blev Anneli från Oskarhamn.

Vi säger GRATTIS!  Vinnaren är underrättad

 

Publicering 2018-08-27 tid: 05:35:47

Två mässor i Skåne konkurrerade om besökarna

Bosjökloster och Ellinge mässorna var de två aktuella mässorna under helgen i södra Sverige. Tyvärr till någons nackdel. Bosjökloster med fåtal besökare var nog den förlorade mässan. Folkaktionen riks fanns på plats och enligt rapporter från de som arbetade under helgen blev den mässan en flopp för arrangörerna. Folkaktionen lyckades trots fåtal besökare värva 13 nya medlemmar, men på söndagseftermiddagen plockades utrustningen ner för hemfärd- De som jobbade var Leif, Rune, Sammy och Ann-Sofie

 

Publicering 2018-06-30 tid: 18:04:31 

Från mässan på Lindesnäs vann lottnummer 44, en samekniv

Mässan gick mycket bra med 34 nya medlemmar inskrivna i organsiationen, den här mässan är relativt liten så arbetet med nyvärvning gick över förväntan. Dalarna har köpt nytt mässtält och satsar på lokalavdelningen. Nytt material, som hundvästar, nydesignade t-shirts och tygväskor. Medarbetare på Lindesnäs var Rune, Ann-Sofie och Stefan.

Grattis till vinnaren från Folkaktionen!

Publicering 2018-07-31 tid: 19:33:18

Västgård Game fair /Jämtland-Härjedalens lokalavdelning

Under helgen som gick var Folkaktionen Jämtland/Härjedalen på plats på mässan Västgård Game fair. Riksordförande med medarbetare fanns på plats och som värvade upp till 60 nya medlemmar på plats. Fredag och lördag hyfsad väderlek, men söndagen regn, blåst och nästan inga besökare, beroende på vädret förstås, annars en lyckad mässa och mycket diskussioner om rovdjuren.

Foto: Janet Stefanowich-Joelsson

Ann Bünsow  - Leif Joelsson -  Ann-Sofie Helmersson på plats Västgård Game Fair 

 

ÄLDRE NYHETER

SÄLEN GAME FAIR Lindvallen 

Under helgen 2-3 juni fanns Dalarnas lokalavdelning med Ann Sofie och Rune Werf, på plats med hjälp av riks medarbetare, Leif Joelsson, Benny Löfstrand och sommarjobbaren Marie Louise. 

En jämn ström med besökare, mycket prat och diskussioner, nyvärvade medlemmar där vi delade ut kepsar och nya tygväskor. 

Lotteriet på den hemgjorda samekniven vanns på nr 72 och ägare blev Jonas Persson Sälen, Grattis! Dragning skedde med utomstående lottdragare samt kontrollant

 

 

Publicering 2018-05-25

Nu är FNR på plats i monter J 11  på Tullgarnsmässan. Bilder från Tobias Albinsson i dag.

Övriga medarbetare är Leif Joelsson, Roger Engstrand, Knuts Gunnar  Jonsson,

Susanne Lundberg som kommer från Molstagård.

Ni som har vägarna förbi Tullgarn, gör ett besök och stötta de vargdrabbade på Molstagård! 

 

Publicering 2018-05-09 tid: 11:27:09 länk till website»  UPPDATERAD 2018-05-25

Varg - Är det värt det?

Tullgarn 25-27 maj - NU är Folkaktionen på plats !

Foto: Tobias Albinsson

 

Publicering 2018-04-23 Läs vidare här»

Folkaktionen på konferens och workshop i Östersund

Rapport från Eva Sahlin, Folkaktionen 

 

Publicering 2018-03-05 tid: 11:39:44 Läs vidare här»

Folkaktionen till Sigtuna 

Rovdjursmöte och workshop

Rapport från Tobias Albinsson riks

 

PRESSMEDDELANDE           DATUM 2018-06-13

Organisation                                    FOLKAKTIONEN NY ROVDJURSPOLITIK

Länk filformat»                                 tid: 16:29:34

Uttalande från riksorganisationen Folkaktionen ny rovdjurspolitik

I Sverige idag finns inte de vildmarker som vargen levde i, i svunnen tid. Alltid i konflikt med människan. FNR:s mål är ”att där människor bor och har utvecklat sina näringar ska inte vargen åter släppas fram ”.

Strävan från polis och åklagare måste vara lika intensiv för att gripa och lagföra den eller de som olovligt åter inplanterat vargen i Sverige som jakten efter misstänkt tjuvskytte.

När den inplanterade vargen nu måste förvaltas för att reducera inavel, hybrider m.m. då vänder myndigheten sig till en grupp av de som drabbats negativt av inplanteringen, i det här fallet jägarna, för att få hjälp. Jägarna borde tacka nej till deltagande i förvaltningen av statens vargar av solidaritet med övriga som drabbas av vargens återinplantering som inte får reducera sina vargrevir till 0 vargar.

Staten kan ju själv jaga från helikopter.

FNR anser att vargjakten ska skötas av de myndigheter som inte följt lag och ordning, trots att beslut från riksdagen om nyinplantering i Sverige saknades, ändå tillåtit olovlig inplantering av den en gång utrotade vargen på landsbygden.

Om jakträttsinnehavaren genom en reviretablering har förlorat jakten på sina marker och i värsta fall även jakthundar, kan man ha en viss förståelse för att de lokala och drabbade jägarna bevekas att ställa upp på förvaltningsjakt för att få en möjlighet att ta bort vargen och återerövra sina jaktmarker från vargreviret som ska tömmas på varg.

Om myndigheten, som har ansvaret för reviret, behöver hjälp och jägarna ställer upp så ska jägarna också skyddas av polis mot en trakasserande allmänhet, före, under och efter förvaltningsjakten.

 

Presskontakt

Sven Olov Åsberg ledamot              Leif Joelsson riksordf

Kontakt: 0705-915 886                     Kontakt: 0702-752 477

 

 

Publicering 2018-04-23 tid: 19:51:38

Folkaktionen var med i Östersund 

Fokus på det svenska kulturlandskapet. 

Det nordsvenska kulturlandskapets framtid
- natur- och kulturvärden som grund och drivkraft för regional utveckling har ägt rum
Östersund nu den 19/20 april och våra representanter har varit Eva Sahlin och i panelen föreläsare finns Kristian Olofsson från fäbodbrukarnas riksförbund.

Konferensen handlade om fäbodbruk, öppna landskap, kulturarv, samernas historia och arbete framåt, och mycket mera. Många föreläsare som fick var sina 15 min att presentera sitt intresseområde. På plats fanns också en från kulturdepartementet och en från näringsdepartementet. 

Vi fick höra vikten om att behålla landskapen öppna och betets betydelse för att bevara miljön och hotade arter i skog och mark, vandringsvägar för renarna, samt fäbodarnas kreaturs vandringar där de får vandra fritt. Kristian Olofsson tog upp om rovdjurens skador om utebliven ersättning, trots löfte sedan 15 år tillbaka, hur djuren på bete har större vaksamhet. Hur ska de bli med fäbodarna då antalet minskar drastiskt från ca 200 till ca 150 st nu, beroende på lönsamhet, krångligt regelverk och rovdjuren. Hur kan man väcka intresset för detta kulturarv? 

Vi fick insyn i hur det fungerar i Schweiz (ej med i EU) och i Österrike, deras fäbobruk som är privata, statliga och kollektiva. 176 getter från 15 olika gårdar mjölkas 2 ggr dygn, inga problem att få arbetskraft, kanske mycket beroende på lönen, ca 30 000 i månaden, staten är måna om bönderna, men de va inget latmansgöra ena veckan gjorde en ost å andra va de att passa getter så rullade de runt 100 dagar om året på fäbodbete. Getterna gick där inte kor och ungdjur kunde gå. Schweiz ungefär lika stort som Sverige men ett otroligt levande land, har ca 6000 fäbodar och Österrike har ca 10000 st. Dom har avsättning på deras produkter via turism. Hemsida zalp.ch

Vi fick av Eldrimner information om utbildningar och informationsmaterial och Bodil är en eldsjäl i verksamhetens utveckling och framtid, duktig på att berätta om vad som varit. Hemsida eldrimner.com. Tor Norrman berättade om sin passion för getter och företaget Skärvången som gör ost i alla sorter. Thorsten Laxvik berätta om sitt Bullerbyprojekt. Länsstyrelsen i Jämtland berättade om sina uppdrag i att bl.a. behålla kulturlandskap m.m. Jörgen Andersson om sitt fjällbete och några till. Konferensen hade en duktig ordförande i Hjalmar Croneborg en i nätverket som ordnat med konferensen. Delar av dagarna jobbades det i små grupper, med hur ska man göra för att nå målet? Attityder, samverkan, ekonomi, tillgänglighet, vidareutveckling, regelverk, kunskap mm. visas senare i kompendium. 

Rapport från

Enligt Eva Sahlin, ett bra och givande konferens, men saknade mer av rovdjursfrågorna.

 

Publicering 2018-03-19 tid: 09:51:53

Folkaktionen till Östersund med konferens & workshop

Fokus på det svenska kulturlandskapet. 

Det nordsvenska kulturlandskapets framtid
- natur- och kulturvärden som grund och drivkraft för regional utveckling äger rum med
konferens i Östersund 19–20 april 2018.

Våra representanter är Eva Sahlin och i panelen föreläsare finns Kristian Olofsson, fäbodbrukarnas riksförbund


Ibland uppfattas norra Sverige som en vildmark, trots att människor har levt och verkat där i några tusen år. Kulturlandskapet i norra Sverige skiljer sig en del från det i Syd- och Mellansverige, men det förvaltas och styrs utifrån samma tankesätt. De miljöer, natur- och kulturvärden som finns i landskapet och som anses vara värda att gynna finns där för att människan har brukat landskapet. Vill vi att värdena ska finnas kvar och utvecklas, då är det brukarna som ska uppmuntras och ges möjlighet att fortsätta sin verksamhet.


Vi behöver gå från att betrakta landskapets värden som något som behöver vård, till att använda dem som viktiga tillgångar för en levande och blomstrande landsbygd – i hela Sverige.
Konferensens resultat är tänkt att bilda ett inspel till regeringskansliets beredning av landsbygdsutredningen, livsmedelsstrategin och landsbygdsprogrammet under det kommande året. Det blir därmed också ett led i arbetet med våra miljömål. Var med och ta fram lösningar för en positiv utveckling framöver.

Konferensen kommer att bli mer av en workshop och ett gemensamt arbetsmöte, där underlag, inlägg och resultat från gruppdiskussioner vartefter bygger upp ett samlat resultat, skapat av alla deltagares samlade kunskaper och idéer. Vi hoppas på ett berikande, konstruktivt och skapande möte där statsmakter, myndigheter, regionala organisationer och olika föreningar och brukare kan hjälpas åt att söka goda lösningar. Förhoppningen är att det kan formas till ett underlag som är direkt användbart i fortsatta beredningar av hur de kommande förutsättningarna kommer att se ut.

Arrangörer
Föreningen Sveriges Fäbodbrukare, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Sveriges Hembygdsförbund, Heimbygda, Centrum för biologisk mångfald & nätverket Svenska kulturlandskap.

 


 

Årsstämman riks 

Tid: Lördag den 21/4 med start 11.00 (föreläsning)

Årsmöte ca 13.30 -16.00

prel. tider, kan komma att ändras

Kallelser skickas ut i vanlig ordning till de resp. ordföranden ute i lokalavd. 


Plats: Lindesberg

Lindesgårdens värdshus

Inbjuden föreläsare 

Karl Hedin

Välkomna - styrelsen


OMBUD väljs via sin lokalavd. och övriga gäster anmäler sitt intresse via kundtjänst expeditionen

0722-015 941 eller kundtjanst@folkaktionen.com


Lokala avdelningar 


DALARNAS ÅRSMÖTE

17 februari kl 15.00

Moraklockan, Dalarna


HÄRJEDALEN - JÄMTLAND

ÅRSMÖTE

25 februari kl 16.00Linsells bygdegård 


VÄRMLAND Dalsland/Norra Bohuslän

Årsmöte

25 februari kl. 15.00

Plats: Ölmhults Bygdegård Norra Väse


 

 

Publicering 2018-03-05 tid: 11:39:44

Folkaktionen till Sigtuna 

Rovdjursmöte och workshop

Rapport från Tobias Albinsson riks

red. förkortad version 2018-03-05 av redaktionen

Mötet inleddes med presentation och information av Hans Liljenström SLU om det här mötet och workshopen. Sverre Sjölander professor på Linköpings Universitet, började med att gå igenom hur hunden kom till, att den härstammar från en Nordeuropeisk vargart som idag inte finns bevarad. Det på grund av att vargen tämjdes och att det som senare blev hundar konkurrerade ut just den vargarten. Han nämnde flertalet gånger att vargen ökar världen över, främst i Europa - han var övertygad av att det skedde på grund av nerlagd herdeverksamhet. Vidare menade han att "i brist på herdeverksamhet" i Norden borde man ta in sina djur (läs får) om natten. Han ifrågasattes av Barbro Saltzman fårägare i Hållnäs, hon i sin tur besvarades av Sverre med att hon kan lägga ner fårverksamheten och börja importera istället. De öppna landskapen kunde ersättas med skog enligt honom.

Renägarna kunde söka ”vanliga jobb” som alla andra enligt Sverre Sjölander. Tamrenarna kunde ersättas med vildren och vargstammen kunde direkt höjas till 5.000 individer, om inte upp till 10.000. Hans slutsats var att man istället skulle tjäna pengar på jakttursim. Tillika skulle skyddsjakter skötas av utländska jaktturister. I Värmland och Dalarna är dom mer öppna för vargrelaterade inlägg, och visar på verkligheten istället för att dölja vilket andra läns lokaltidningar gör i större omfattningar. Detta är en bidragande faktor till att folket i nämnda län automatiskt känner ett större agg, och utgör ett större motstånd mot rovdjuren. Slutsats av det - folk upprörs av rovdjuren bara folk blir varse problematiken! Hans slutord och syfte med detta var att påvisa båda parter i debatten att citat: ”Båda parter i vargdebatten är lika och nyttjar olika bitar ur historien för att styrka sin åsikt” slutcitat. Exempel ”vargen var här först” och så vidare.

Solveig Larsson ordförande i Jägarnas riksförbund höll ett tal om jägarnas sätt att bedriva jakt, hur jägarna ser på djuren, naturen och rovdjuren. Hon lägger tyngd på rovdjuren och att de inte är skygga. 

Henrik Andren professor Grimsö/SLU presenterade diverse siffror och statistik på rovdjursföryngringar, regeringsbeslut om antal, ersättningar för skador/angrepp/förebyggande åtgärder. Samtliga siffror finns offentligt och merparten av det känner vi nog alla till från myndigheters beslut.

Nazar Akrami professor psykologi föreläste om attityder. Att attityder kommer från föräldrar, gener, vänner och bekanta, socialisering, media, erfarenheter och värderingar. Han påvisade och skilde på olika attityder och dess förändringsr, påverkningar av diverse saker, och olika typer av attityder. Denna fakta skulle senare komma att användas i en modell som skulle presenteras.

Huayi Lin student biometri och systemanalys SLU presenterade en modell gjord i siffror och statistik på ett matematiskt vis. Modellen skulle påvisa hur rovdjur kontra människor, natur, vilt och andra parter påverkar varandra och människors attityder. Detta genom staplar och diagram, framtagna med hjälp av fastställda siffror, undersökningar och forskande. Vi inbjudna genomförde flera rollspel, besvarade flera frågeställningar, och utryckte åsikter och tankar för att Huayi och Hans senare skulle nyttja detta till modellen. Modellen är enbart i begynnelsen och kommer utvecklas.

 

 

 


Verksamhetsåret 2017


Publicering 2017/12/12  tid: 11:40:33

Folkaktionen närvarande på Naturvårdsverkets möte

 

Folkaktionen ny rovdjurspolitik deltog på Naturvårdsverkets sammanträde under föregående vecka och med anledning av mötet beslutades att Folkaktionen inkommer med en extra skrivelse som komplettering.  Vice ordförande Ola Berg skulle ha deltagit men fick förhinder i sista minuten, och Sven Olov Åsberg fick snabbt hoppa in och bege sig till Stockholm. Folkaktionen har nu fått skrivelsen diarieförd och man kan hitta den på Naturvårdsverkets diariesidor, samt läsa den här» Hitta i Naturvårdsverkets diarium»

Kompletterande synpunkter till arbetet med traditionell kunskap och biologisk mångfald

Efter workshop på Naturvårdsverket 2017-12-05 om att stärka bevarandet av traditionell kunskap om Sveriges biologiska mångfald. Att säkerställa artiklarna 8j och 10c kommer att möta genomförandehinder i dagsläget och framåt i tid på grund av att svensk landsbygd tillåts att avfolkas och många traditionella nyttjandeformer trängs tillbaka. En väsentlig problemfaktor är det faktum att riksdagen beslutat att vargen åter ska etableras i Sverige.

Statens styrmedel. Politiska beslut, lagar och ekonomiska åtgärder måste ge de möjligheter som kommer att krävas för att lyckas. Från statligt håll anser man att ett sätt att kunna försörja sig på landsbygden är mångsyssleri. Då måste förutsättningarna för detta bevaras och skapas.

Varför har vargen inte plats på svensk landsbygd? Man får inte överskatta vargens betydelse som toppredator i den svenska faunan. Eller som tidigare forskaren på Viltskadecenter, Bo Liberg sa vid en konferens i Vålådalen. ”Vargen som art behöver inte Sverige för sin överlevnad. Det är Sveriges riksdag som har beslutat att Sverige ska ha varg”, slut citat.

Genom vargens återkomst så återkom också den gamla konflikten mellan människa och varg. Vargen var under första halvan på 1900 talet mer eller mindre borta från landsbygden. Ett svårt hot mot betande tamdjur och löshundsjakt när naturen skulle skattas hade över tid eliminerats. Att åter släppa fram vargen som frilevande predator är ett svek mot tamdjurshållande på  landsbygden då mycket av traditionell kunskap är kopplad till hållande av tamdjur. Att beröva bonden möjligheten att släppa ut djuren på skogsbete.” i det område som nu åter är vargens, utanför stängslet”, betesdjur som själva gör det som mänsklig hand inte kan, nämligen välja rätt växtlighet till foder och därmed skapa sitt eget värde. Att med stängsel begränsa betet för tamdjuren på grund av rovdjur är fullt jämförbart med att ta bort verktygslådan för bilmekanikern, snickaren eller någon annan hantverkare. Vilket ju vore otänkbart. Betande djur på fäbodvall har aldrig varit instängslade utan speciell orsak. Det var vallen och grödan som skulle skördas till vinterfoder som skyddades mot avbetning från djuren med stängsel, de betande djuren hölls utanför stängslet. Därför är vargens återkomst utanför stängslet där betesdjuren ska vara ett tankefel. Det erfordras kraftfulla och helt andra insatser än idag om man ska värna dessa verksamheter mot rovdjurens och särskilt vargens negativa inverkan. Motsvarande gäller det jaktliga utbytet.  Det är inte rimligt och det upplevs inte som rättvist att en mark helt plötsligt kan bli utan jaktligt värde på grund av en vargetablering. Löshundjakten är en särskild nordisk jaktform med speciellt framavlade nordiska hundraser till jägarens hjälp. Att i dessa sammanhang  tala om adaptiv förvaltning av varg och tro att jägaren kan gå ut i skogen och släppa sin jakthund med risk för att hunden blir tagen av varg (en form av rysk roulette) är inte seriöst. Hur ska man kunna vänja sig vid ett sådant förhållande? 

Vi vill också referera till Jordbruksverkets handlingsplan för uthållig förvaltning av svenska husdjursraser (SJV Rapport 2010:14 Reviderad).  I denna handlingsplan berörs även de hotade svenska hundraserna, såväl vallhundar som jakthundar. De traditionella svenska jaktformerna och de särskilda jakthundraserna har visat sig lämpliga även ur effektivitets- och djurskyddssynpunkt och utgör en viktig del av jakten som svenskt kulturarv. Det är väsentligt att dessa blir bevarade i tillräckligt antal och med största möjliga genetiska variation. De svenska specialjakthundklubbarna svarar här för ett viktigt arbete. Detsamma gäller eftersöksjägare och skyddsjägare och de särskilt skolade hundar som regelmässigt, året om  och dygnet runt, utför samhällsangelägna uppdrag för att minska djurlidande och eliminera risker för person- och sakskador. Det erfordras kraftfulla och helt andra  insatser än idag om man ska värna dessa verksamheter mot rovdjurens och särskilt vargens negativa inverkan.

Både betesbruk, jakt och hundverksamhet är samhällsangelägna verksamheter och delar i landsbygdens möjligheter som står till buds för det mångsyssleri som rekommenderas av riksdagen för att hitta möjligheter att bo kvar på landsbygden. Vilket också är en del av förutsättningen att verka som kunskapsförvaltare och traditionsbärare.

Sammanfattningsvis, människor måste kunna bo kvar på landsbygden och ha rätt att värna sina näringar mot olika rovdjur om artiklarna 8j och 10c ska kunna uppfyllas.

 


 

Överläggning och informationsträff i Gunnarskog Värmland

Lyckad konferens i Gunnarskog 

Press/media infann sig på Järperuds bygdegård

GUNNARSKOG: "Makthavarna lever långt från landsbygden"

Riksdagens beslut om max 210 vargar i Sverige är långt från verkligheten. Der menar Folkaktionen ny rovdjurspolitik som hade möte i Gunnarskog i lördags.

Enligt Naturvårdsverket visar resultaten från inventeringsperioden 2016/17 att det finns cirka 355 vargar i Sverige och att antalet legat stabilt ett par år. Men uppfattningarna om vad som egentligen är sant går isär beroende på vem man frågar.

– Vi har väl närmare 700-800 vargar i dag, säger föreningens ordförande Leif Joelsson.

Föreningen – vars mål är att inga frilevande vargar ska finnas där människor har sin bostad eller näringsverksamhet – har haft svårt att rekrytera nya medlemmar på senare år. Därför arrangerade man på lördagen ett möte i Järperuds bygdegård i Gunnarskog för att försöka blåsa liv i intresset och få i gång den inaktiva Värmlandsavdelningen. Flera medlemmar från riksstyrelsen var på plats, men intresset från lokalbefolkningen var svalt. Det var cirka 20 personer i lokalen, men en betydande del av dem var aktiva i riksorganisationen.

Mindre än förväntat

– Jag hade förväntat mig fler deltagare, säger Leif Joelsson.

– Men det är ju älgjakt, de är väl ute och jagar.

Flera personer talade på mötet, däribland ordföranden själv som uppehöll sig en del kring det avstånd som finns mellan jägarna och djurägarna å ena sidan, och makthavarna i städerna å den andra.

– De vet inte hur det är att leva i landsbygden, säger han.

Han menar att rovdjursexperterna på länsstyrelserna runt om i landet vilseleder allmänheten när det gäller hur många vargar det egentligen finns ute i markerna. Därför har föreningen polisanmält samtliga ansvariga tjänstemän på länsstyrelserna.

– Hittills är det en åklagare som har hört av sig, en i Västerås. Han konstaterade att det inte är ett brott som har begåtts. En tjänsteman kan alltså sitta och ljuga hur som helst.

Men att polisanmäla tjänstemännen, är det rätt väg att gå?

– Det är enda vägen. Vi är maktlösa.

Under den gångna helgen genomförde Folkaktionen riks en träff med ortsbefolkningen i Gunnarskog, där jägare från älgskötselområdet kom för att lyssna och föra fram sina årsikter i vargfrågan. Denna ort i Gunnarskog har varit hårt drabbade med stor framfart av vargattacker och dödade familjemedlemmar, allt sedan mitten av 2000-talet och fram tills nu. Därav har också attacker varit på fårbestånd som fått sätta livet till. Men också att älgbeståndet minskar på de olika jaktområden. 

Riksordföranden Leif Joelsson inledde träffen med att informera om vad Folkaktionen arbetat med den sista tiden, där man bland annat har polisanmält 6 stycken länsstyrelser för att inte följa lagen om riksdagsbeslutade antal vargar som ska finnas i Sverige. Ett tjänstefel anser organsiationen, men kammaråklagare Alriksson anser att förundersökning inte är aktuellt och att det finns ingen anledning till att brott under allmänt åtal har förövats. 

Folkaktionen anser då att vem som helst på de respektive länsstyrelser kan göra och säga vad man vill, men man följer inte rikdagens beslut.

Senare under eftermiddagen anlände Fäbodbrukarnas riksordförande Kristian Olofsson från Sälen, som berättade hur deras situation och arbete fortskrider. En bra sammanfattning och information från deras organisation. Hans sista uppmaning blev, bevara vårt kulturarv.

När ordet blev fritt, strömmade frågorna till och publiken var mycket aktiv. Många frågor, och hur går vi vidare, för som situationen är idag är inte hållbar. Djurhållning, näringsverksamheten, fårbestånden, våra hundar inte bara för jakten, utan alla hundar som vistas ute är i fara. Många har gett upp sin näring bara för att rovdjuren - i detta fall vargen har tagit hela bestånd.

Vi fick också besök av två författare, Tobias Albinsson från Kinne-Kleva i Västra Götaland, men som också har sina rötter i Lekvattnet. Han hade sin bok med sig "Att drabbas av varg". Den andra författaren är jägarkvinnan Inger Augustsson, med just boken "Jägarkvinnan". Böckerna finns till försäljning, följ länken här

Folkaktionen med sin webbshop fanns på plats där Malou jobbade hela dagen, fin exponering tyckte fotografen, press från Arvika nyheter.

"Under den överläggning som var på förmiddagen diskuterades även att de andra rovdjuren måste fram i ljuset mera, såsom säl och skarv. Man lade också förslag på var nästa årsmöte ska äga rum, och flera olika orter föreslogs för att sprida ut oss i landet, till de områden där man drabbats hårt av vargen. Organisationen ser också över de orter där man kommer att vara med på mässor och marknader, där bland annat flera nya orter föreslogs för att vi behöver spridning ut till de drabbade."

foton: B Löfstrand

    

 

 

Under helgen 20-22 oktober deltar Folkaktionen ny rovdjurspolitk i en konferens arrangerad om näringen och fädbodbrukarnas situation i Sverige. 

En inbjudan inkom från Fädbobrukarnas riksförbund och här kan du läsa arrangörens presentation.

Folkaktionen anser det är av yttersta vikt att organisationen deltar i den här konferensen, dels för att sprida vårt budskap om rovdjuren, människornas situation i näringslivet, vargangrepp och vad organisationen arbetar för. De som deltar i konferensen är Ola Berg vice ordförande, Tobias Albinsson ledamot och Leif Joelsson riksordförande.

Organisationen kommer att ha informationsfoldrar, lite reklarartiklar och böcker med för försäljning

Information från mässan

ovan länk

program»


 

Publicering 2017/08/29 tid: 15:27:18 Länk till artikel»

Föreläsning av och med Håkan Sand SLU Grimsö forskningsstation

ÄLVDALEN - DALARNA Folkaktionen deltog med Sven Olov 
Åsberg och Nils Björklund

I måndags arrangerades en föreläsningskväll av och med Håkan Sand SLU Grimsö forskningsteam. 

Forskningsföreläsning: Jakt och rovdjur – Håkan Sand -Vargens och björnens predationsmönster på älg. Hur påverkar detta det möjliga jaktuttaget? var temat för föreläsning. Forskning som omfattar studier på livshistoriestrategier, populationsdynamik och predator-bytesinteraktioner samt deras effekter på ekosystemets funktion.

Ett stort antal åhörare hade anslutit sig till föreläsningen i Älvdalen, som bland annat Naturbruksgymnasiet med hel klass av elever, fanns där för att lyssna av. Folkaktionens lokalavdelning med representanter fanns också på plats, dels för att lyssna och ställa frågor. Enligt Håkan Sand SLU, så finns inget annat än än tre stora ägare, björnen, vargen och människan. Människan ska stå tillbaks för vargen för denna ska ha älgen som föda. Enligt föreläsaren ska människan anpassa sig till vargens behov som också blev slutrepliken på föreläsningen.

Forskningen inkluderar studier av större klövdjur såsom älg och rådjur samt rovdjur som varg och björn.

Läs mera i forskningsrapporten om hur björnförekomst påverkar vargens jakt på älgForskningsrapport   Länk till artikel (eng)

 

Håkan Sand anser att älgen är vargens föda och att människan som jagar, äger sin jakträtt ska stå tillbaka för vargen. Att människan ska anpassa sig till vargens behov var ett av hans idéer och konkreta förslag till fortsatt framtid med Sveriges rovdjur. Att människan ska stå tillbaka och låta rovdjuren leva i skogen på sitt vilt.

Håkan Sand replikerade vid en av frågorna som Folkaktionen ställde, var att "Vem var här först om inte vargen"

Folkaktionens representanter menade då att det finns det ju ingen forskning eller bevisning på att den fanns före människan och i Sverige.

Älg slagen av varg 


 

Publicering juli 2017

Folkaktionen deltog i mässan i Jämtland

Leif Joelsson och Tobias Albinsson deltog från riksstyrelsen tillsammans med lokalavdelningen i Jämtland/Härjedalen

 


 

Publicering 2017/05/25 tid: 07:16:51

Folkaktionen på plats 

Nu är medarbetarna på plats inne på Elmiamässan game fair 2017, Gårdagen var en upp packningsdag, skruvande och mixtrande med olika projekt. Här finns kartor över vargrevir, upplysningar om §28 och inte minst nytt för organsiationen är att vi visar filmer om och med varg, dess konsekvenser. Titta in på mässan om Du har vägarna förbi och monterplasen är B06:04. Där hittar du organisationens nya ordförande Leif Joelsson, vice ordförande Ola Berg, ungdomsansvarig Tobias Albinsson, materialansvarig från webshoppen Benny Löfstrand och ny i gänget Viktor Mattisson. Webshoppen är på plats där hittar du många artiklar av vårt märke våga vägra varg.  


 

Ny styrelse vald 2017

Årsmötet i Mora 22 april valdes en ny styrelse i Folkaktionen. Läs mera här»

Valberedningen jobbade intensivt för att även få fram flera kvinnor i styrelsen, vilket lyckades, och tre kvinnor har tagit plats i styrelsen. Susann Tollman Dalarna, Elisabeth Sundgren-Åberg Gävleborg och Bella Löfstrand Värmland.

Övriga ledamöter är ordförande Leif Joelsson, vice ordförande Ola Berg, kassör Sven Olov Åsberg, Sven Mattsson, Nils Björklund och Tobias Albinsson ledamöter. Tobias är också ungdomsansvarig ledare i styrelsen.


Mora fackeltåg november-16  You Tube » 

Publicering 2016-11-18 tid: 10:52:29

V 45 genomfördes fackeltåg över Sverige/Norge...Läs mera här»